גל קור מקפיא עצמות בצפון אמריקה

האם ההתחממות הגלובלית נעלמה?

18 פברואר 2024

רחוק מזה! גלי קור הם חלק מתופעות אירועי קיצון ההופכים עוצמתיים, ממושכחי ושכיחים יותר בשל משבר האקלים וההתחממות הגלובלית.

 

צפון אמריקה חווה בשבועות האחרונים גל קור מקפיא, עם טמפרטורות נמוכות בהרבה מהממוצע וצילומים מרהיבים של שלג נערם בכמויות אדירות. כיצד אפשר ליישב את העניין הזה - התחממות גורמת להתקררות?! נשמע משונה, לא?

 

אם נחשוב על כדור הארץ שלנו כמערכת שיצאה מאיזון בשל תוספת משמעותית של גזי חממה כתוצאה מפעילות אנושית, נוכל להבין שאם הקרחונים בקטבים מפשירים והפרש הטמפרטורות בין הקטבים לבין האזורים הטרופיים הולך ומצטמצם, הרי שכל המערכות האקלימיות יוצאות מאיזון ומתנהגות באופן שונה מהעבר. כך, שאנחנו חוזים יותר ויותר באירועי קיצון אקלימיים.

 

חשוב להדגיש – בעולמנו היו מאז ומעולם אירועי קיצון אקלימיים – זה איננו דבר חדש. מה ששונה בהתחממות הנוכחית הוא השינוי בדפוסי האירועים הללו – הם שכיחים יותר, ממושכים יותר ועוצמתיים יותר.

 

Gif credit: Climate Central

 

בעולם מתחמם, אירועי קיצון יכולים בהחלט להיות גם אירועי קור קיצוני. אך ירידה של טמפרטורות באופן זמני, גם אם הן נמוכות באופן משמעותי, לא מעידה על כך ששינויי האקלים אינם כאן ושההתחממות לא מתרחשת. עלינו לזכור שאירוע מזג אוויר הוא בסופו של יום – מזג אוויר – התנאים שישנם באטמוספירה במקום מסוים ובזמן מסוים.

כאשר אנחנו מדברים על שינויי אקלים, אנחנו מתייחסים לממוצע מזג האוויר במשך 30 שנים לפחות כאשר מדובר בטמפרטורה, ואף יותר מכך כאשר מדובר בפרמטרים אחרים כגון משקעים ואירועי קיצון.

לכן, כשאנו מסתכלים על האקלים, אנחנו מסתכלים על סך אירועי מזג האוויר שיש לנו במשך עשרות שנים – הן בימים "רגילים" והן בימים בהם התנאים שונים מהרגיל – בין אם הטמפרטורות גבוהות מהממוצע ובין אם הן נמוכות מהממוצע.

 

אנחנו אוהבים לעשות את ההשוואה בין מזג האויר ואקלים לבין ארון הבגדים שלנו: סוג הבגדים שיש לי בארון מעיד על האקלים. ברור שהבגדים שנמצא בארון של אדם שגר בישראל יהיו שונים מאלו שיש לאדם שגר בנורווגיה – סוג הבגדים שיש לנו, בעיקר בגדים קצרים וקלים יחסית, גם בחורף, מעיד על האקלים שלנו כאן בישראל, שהוא בדרך כלל נעים עד חם מאוד. כך שהשאלה, "מה אלבש היום?" היא בעצם אנלוגיה טובה למזג האוויר - ההחלטה שלנו מה ללבוש ביום מסויים קשורה למזג האויר שישנו היום. ההחלטה מה יכלול ארון הבגדים שלי כולו, מעידה על האקלים הטיפוסי שישנו באזור בו אנו מתגוררים.

 

אז כאשר מסתכלים על האקלים – העובדות ברורות – בממוצע גלובלי, הטמפרטורה העולמית בעליה בקצב חסר תקדים, ישנם יותר אירועי קיצון אקלימיים ואין סימן להאטה. מה שעוד חשוב להסתכל עליו הוא שאמנם יש יותר שיאי טמפרטורות לקיצון החם ולקיצון הקר – אך כאשר מסתכלים למשל בארה"ב על השטח בו נמדדו שיאי טמפרטורות גבוהות – ניתן לראות בגרף הבא כי גם הטמפרטורה המקסימלית ביום (קו אדום מודגש) וגם הטמפרטורה המינימלית בלילה (קן כתום מודגש) – שתיהן נפוצות יותר ככל שעוברות השנים. מעניין לראות ששיאי הטמפרטורות המינימליות, כלומר הטמפרטורות בלילה בימי הקיץ, אז אנחנו אמורים ליהנות מהקלה בעומס החום – הולכות ועולות גם הן, ובישעור גבוה יותר מטמפרטורות המקסימוםן ביום. כלומר, לא רק שאנחנו מתחממים מאוד ביום, יכולת ההקלה שלנו בלילה עם צפי לירידה בטמפרטורות הולך ומצטמצם

 

 

ונכון שיש לנו אירועי קור קיצוני, אך כאשר מסתכלים על שיאי הטמפרטורות הקרות – רואים שככל שעוברות השנים וכדור הארץ מתחמם, יש פחות שטח בו נמצצדות טמפרטורות נמוכות באופן קיצוני (קווים כחול ותכלת):

 

 

 

לסיכום, אירועי קור קיצוני וחום קיצוני הן תופעות שאנחנו מצפים להן בכדור הארץ, אך ככל שעולה ממוצע הטמפרטורה – אנחנו רואים יוותר ויותר אירועי חום קיצוני ופחות אירועי קור קיצוני. מספיק להסתכל על הגרף שמציג את טמפרטורות האוויר ולראות שאנחנו מתחממים משנה לשנה. הקו הכתום מסמל את הטמפרטורה העולמית הממוצעת על פני חודשי שנת 2023, שהוכרזה כשנה החמה ביותר שתועדה בהיסטוריה, והקו השחור מציג את הטמפרטורה בשנת 2024. נראה שאנחנו לקראת שבירת שיאים גם השנה.

 

Source: Climate Reanalyzer

 

רוצים לדעת כיצד ניתן לפעול בנושא? הצטרפו לרשימת התפוצה של 'מיזם' האקלים של אוניברסיטת תל אביב וקחו חלק בפעילות שלנו בהתמודדות עם משבר האקלים.

 

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>