אודות מיזם האקלים של אוניברסיטת תל אביב

איך הכל התחיל

באוגוסט 2021 פורסם דו"ח ההערכה האחרון של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC), ובו תמונת המצב העדכנית של שינויי האקלים:

  1. היקף השינויים האחרונים במערכת האקלים הוא חסר תקדים במשך אלפי שנים
  2. שינויי אקלים נגרמו על ידי האדם וכבר מובילים למזג אוויר קיצוני בכל אזור.
  3. נדרשת הפחתה רחבת היקף בפליטת גזי חממה כדי לשמור על יעדי התחממות גלובלית של 1.5 ואפילו 2 מעלות צלזיוס. יש חלון זמן מצומצם כדי לעשות זאת.

 

בעוד שההסכמה המדעית על עומק שינויי האקלים היא שרירה וקיימת כבר עשרות שנים, רק בשנים האחרונות,  קיימת התעוררות משמעותית במודעות הציבורית, מיליונים שיוצאים לרחובות למחאות אקלים ברחבי העולם. מגיפת הקורונה והמודעות לאירועי מזג אוויר קיצוניים במהלך השנתיים האחרונות הובילו לנכונות רבה יותר לפעול כדי למנוע משברים עולמיים עתידיים ואולי מייצרים שותפות עולמית רחבה להתמודדות עם המשבר.

 

יחד עם זאת, העובדה שההסכמה המדעית הרחבה, עדיין לא הצליחה לדרבן פעולות מספקות להתמודדות עם משבר האקלים, וכנראה מצביעה על כך שיש צורך בשינוי גישה, לגישה רב-ממדית יותר, שמציעה פתרונות מורכבים המשלבים בין מדעי האקלים, מדעי החברה, מו"פ טכנולוגי, כלכלה ומדיניות.

 

ביוני 2021 השיקה אוניברסיטת תל אביב (TAU) את מיזם האקלים – PlanNetZero, במטרה לאגד ולכוון את היכולות והכלים האקדמים לטובת ההתמודדות עם משבר האקלים. המיזם פועל באמצעות שותפויות רב-תחומיות, המאגדות עשרות חוקרים מיחידות ברחבי הקמפוס - עם שותפים מהממשלה, החברה האזרחית, רשויות מקומיות, עסקים ותעשייה - לדיונים וחשיבה ממוקדי שינוי מניב וחדשנות. המטרה היא לחפש פתרונות יישומיים, מותאמים למורכבות הבעייה וללוחות הזמנים המאתגרים.

 

 

 

 

עקרונות מפתח

אסטרטגיית השינוי של מיזם האקלים מבוססת על שלושה עקרונות הקשורים זה בזה:

  • מכוונות לפתרונות: ישנו ידע נרחב על הגורמים לשינויי האקלים וההשפעות הצפויות. המחקרים והפעולות הבאים חייבים לשים דגש מיוחד על ידע וכלים התומכים בפתרונות משמעותיים להפחתת גזי חממה ויצירת חוסן אקלימי
  • בינתחומי: משבר האקלים מוגדר כ"בעייה ניבזית" – ענק, מורכב ומפתיע, בלתי ניתן לצפייה מנקודת מבט אחת. פיתוח טכנולוגי חייב להיות מותאם למדיניות, ולהטמעה חברתית וכלכלית. לכל תחום שנלמד ונחקר בקמפוס אוניברסיטת תל אביב, יש תרומה להתמודדות עם משבר האקלים, בין אם ממערב או ממזרח, בין אם הנדסה, או פסיכולוגיה, כלכלה או אמנות. יתרה מכך, שילוב נקודות המבט יעשיר את הבנתנו ויצמיח פתרונות הוליסטיים למצוקה הנוכחית
  • חוצה מגזרים: עבודה עם שותפים מחוץ לאקדמיה, לרבות ממשלות, רשויות מקומיות, ארגוני חברה אזרחית והמגזר הפרטי, עוזרת למקד את המחקר וההוראה האקדמיים על פתרונות אקלים, ולחלוק ידע אקדמי כדי לסייע ביישום פתרונות אלו

 

מיקוד נושא

מדי שנה, יתמקד המיזם בשלושה-ארבעה 'אשכולות פעולה' נושאיים, סביב נקודות התערבות משמעותיות, שיזוהו בדיון חוקר נרחב. הנושאים הנבחרים ישקפו את המומחיות המיוחדת של אוניברסיטת תל אביב, וזיהוי מהלכים שיכולים להוות "משני משחק". כל אשכול יארח קבוצת עבודה של סגל אקדמי, סטודנטים ושותפים חיצוניים אשר יגדירו אתגרים קונקרטיים ויפעלו לגיבוש עלי התערבות במהלך השנה. אלה עשויים לכלול ניירות עמדה, מודולי הוראה, מחקר יישומי, פרויקטי הדגמה, פעילות ציבורית ועוד. כל אשכול יציג את התוצרים שלו באמצעות אירוע ציבורי ופירסומים.

 

אשכולות נושאיים מתוכננים לשנים 2021-2022:

אקלים אזורי: אשכול זה נוצר מתוך ההבנה שאזור הים התיכון, שברירי ורגיש מלכתחילה, הוא הוא גם אחד האזורים הפגיעים ביותר לשינויי האקלים. מתווה הפעולה של האשכול, יתמקד בחיבור שחקנים ותיקים וחדשים לבחינת דרכי התערבות אזוריות חדשניות בהקשרים אקלימיים-מייצור אנרגיה דרך הערכות באזורי חוף ובנייה מאוקלמת. מרחב ההתייחסות רחב - מאגן הים התיכון ועד למדינות המפרץ, כולל קשרים אקדמיים טריים הנובעים מההסכמים הבינלאומיים החדשים עם ישראל. אשכול זה יתבסס על מומחיות במגוון תחומים כולל מדעי אקלים, היסטוריה, ביטחון, הנדסה ומדע המדינה.

 

התנהגות וצריכה: בדרך כלל יש התמקדות עצומה בטכנולוגיות כפתרונות להפחתת פליטת גזי חממה (למשל אנרגיה מתחדשת, כלי רכב חשמליים, התייעלות אנרגטית וכו'). התפקיד של התנהגות אינדיבידואלית וצריכה בת קיימא לרוב מנוסח פחות בבירור במדיניות בגלל ההשלכות על הבחירה האישית תפיסות פוליטיות, וערכים. תחומי מחקר רבים (פסיכולוגיה, סוציולוגיה, כלכלה, היסטוריה, מדיניות, תקשורת) יכולים לתרום להבנת הצריכה האישית ותפקידם של יחידים במעבר לכלכלה דלת פחמן. אשכול זה ישאף לרכז מספר תחומי התמחות ב-TAU לקבוצת עבודה בין-תחומית.

 

סיכוני אקלים ומגזר הפיננסים: ההתייחסות הכלכלית והפיננסית בישראל למשבר האקלים, עדיין קטנה ביותר. אין ספק, שהכלכלה יכולה להניע שינויים רחבים בהתאם לגישות ולכלים המתגבשים. מסתבר ממיפוי ראשוני, עולה, שיש צורך בידע נוסף לגבי תרחישים אפשריים במדינה ובאזור. בהתבסס על קשרים קיימים עם תעשיית הפיננסים, אשכול זה ישאף לקדם ידע ודיאלוג להעלאת המודעות במגזר העיסקי תוך עידוד מחקר אקדמי בשיתוף הפקולטה לניהול.

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>