יום כדור הארץ 2025 באוניברסיטת תל אביב
סקר עצים, סטיילינג ירוק, תחרות סטארט-אפים סביבתיים ועוד: כך אוניברסיטת ת"א ציינה את יום כדור הארץ
ביום שני, 22 באפריל, האוניברסיטה לבשה ירוק לציון יום כדור הארץ הבינלאומי. במשך כל היום במוקדים שונים בקמפוס, התקיימו פעילויות, הרצאות, סיורים וסדנאות – שהזמינו את הקהל לשמוע, לקחת חלק ולחשוב מחדש על הדרך בה אנחנו חיים, צורכים ופועלים – כיחידים וכקהילה.
אקטיביזם סביבתי בקמפוס
יום כדור הארץ, שמצוין מדי שנה ברחבי העולם, נועד להזכיר את האחריות המשותפת שלנו כלפי הסביבה ולעודד מעורבות סביבתית ואקטיביזם במגוון נושאים – מהמשבר האקלימי-אקולוגי ועד לצרכנות, אופנה, אתגרי הפלסטיק ובחירות המזון שלנו. השנה, מתוך תפיסת עולם בה הפעילות הסביבתית נוגעת לכל תחום בחיינו ולשותפים רבים בקמפוס צוין יום כדור הארץ לראשונה בשילוב ידיים מיוחד – תוך יצירת חיבור יוצא דופן בין ידע אקדמי, חדשנות טכנולוגית, פעילויות חוותיות והזמנה לאקטיביזם.
"אוטובגד" - בגדים ואקססוריז אופנתיים יד 2
ביום בו הטמפרטורות נסקו לשמיים, כזה שכאילו ביקש להזכיר לנו שכדור הארץ מתחמם וחייבים לפעול, התמלאה רחבת הספרייה המרכזית בדוכנים צבעוניים של עמותות סביבתיות ויוזמות סטודנטיאליות. אגודת הסטודנטים והסטודנטיות של אוניברסיטת תל אביב קידמה את נושא ההפחתה במקור - בין הדוכנים בלט שוק יד שנייה של "אוטובגד", שהציע בגדים ואקססוריז יד שנייה במחירים נגישים. לצידו, התקיימו פעילויות חוויתיות כמו עמדת סדנת יצירתיות ומיחזור חומרים ועוד. במקביל, בדקאנט הסטודנטים בחרו להקים יריד עמותות סביבתיות, במטרה להאפשר לסטודנטים/ות ולסגל לקחת חלק ולהצטרף לפעילות התנדבותית שמותאמת לכמות הזמן הפנוי שיש להם/ן. לצד אלה התקיימו גם חידון קאהוט אקולוגי של 'ויגן פרנדלי', משחק 'חפש את האוצר' בנושא אקלים של תא האקלים של 'מגמה ירוקה' ועוד.
סדנאות יצירה מחומרים ממוחזרים - אאוריקה
ביה"ס החדש לסביבה הזמין את קהילת הקמפוס להרצאתה של הסטייליסטית שני ספיבק בתחום האופנה המקיימת, בה הוצגו נזקי תעשיית האופנה המהירה וניתנו כלים מעשיים לבניית מלתחה יצירתית, מצומצמת ומקיימת – מבלי לוותר על הסגנון האישי.
סדנת סטיילינג סביבתי
סקר עצים אינטראקטיבי, סיורים סביבתיים ותפריט ירוק
יום כדור הארץ הוא הזדמנות מצויינת לחשוב מחדש על האופן בו אנחנו מתנהלים ומנהלים את המשאבים סביבנו. אחד הנושאים החשובים הוא היער הערוני וזו היתה הזדמנות מצויינת לצאת ב"בליץ עצים" - מיפוי העצים בקמפוס שמעתה ינוהלו ע"י מערכת חכמה. בשיתוף פעולה עם עמותת "דרך צל" שליוותה מקצועית את ההכנות ואת הפעילות ובזכות מתנדבים רבים שהצטרפו למהלך ויצאו לטייל בקמפוס עם פטיש, מסמרים ולוחיות זיהוי - נוספו מאות עצים למאגר המידע וניהול העצים בקמפוס.
סטודנטים משתתפים בסקר העצים
במקביל, לראשונה בקמפוס, התקיימו סיורים מודרכים בו-זמנית בבניין פורטר בביה"ס החדש לסביבה ובגן הבוטני. הסיורים בבנין פורטר, המבנה הראשון בישראל שזכה לדירוג היוקרתי והגבוה ביותר של התקן האמריקאי לבנייה ירוקה - LEED Platinum, נערכו ע"י צוות עמותת 'צעד ירוק' ופתחו בפני המשתתפים עולם ומלואו בתחום הבניה הירוקה והתפיסה הסביבתית . הסיורים בגן הבוטני - גן יהודה נפתלי שהתחדש לאחרונה, הובלו ע"י צוות המדריכים של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, שהביאו את המשתתפים למפגש מקרוב עם מגוון של אלפי מיני צמחים מישראל ומרחבי העולם, בסיור מרתק ששילב מגע, תצפית והתנסות.
סיורים בגן יהודה נפתלי - הגן הבוטני באוניברסיטת תל אביב
בנוסף, בכנס ייעודי לחברי סגל העוסקים בהזמנות לכנסי האוניברסיטה, התקיים אירוע טעימות של תפריטים ירוקים - תפריטים מן הצומח, שחשפו את המשתתפים למגוון האפשרויות והטעמים של מנות טבעוניות, בעלות טביעת רגל אקולוגית מופחתת.
כשידע זז קדימה: בין דיווש, השראה והתייעלות אנרגטית
מדוושים ומגלים - כמה אנרגיה נדרשת להדליק נורה?
הפקולטה להנדסה אירחה במהלך היום פעילויות ותכנים סביבתיים מגוונים. בלובי בניין וולפסון הוזמנו המשתתפים לדווש על אופניים כדי לגלות – הלכה למעשה – כמה אנרגיה נדרשת להדליק נורת לד פשוטה לעומת נורת ליבון. המיצג האינטראקטיבי, ששילב ספורט, מדע והומור, עורר מחשבה על מקורות האנרגיה שלנו ועל האפשרויות להתייעלות וחיסכון.
בנוסף, נערכו ברחבי הקמפוס הרצאות וכנסים בנושאי סביבה ואקלים, ובהם כנס ייעודי לסגל הפקולטה על התייעלות בחשמל, הרצאות על שינויי האקלים בפקולטות השונות בנושאים מגוונים - מחישה מרחוק של לווינים ועד שיח על מגדר וטבע בשירה, מאקולוגיה של האבקת צמחים ועד מדריך מקראי למשבר האקלים.
חדשנות סביבתית: יזמות אקלים ו-Non Animal Food
במסגרת תחרות הסטראטאפים ע"ש קולר, הוצגו השנה 4 מסלולים, כשלראשונה נוסף מסלול אקלימי. התחרות נועדה לעודד יזמות סביבתית וחדשנות מתוך הקמפוס, מהווה קרקע פורייה לרעיונות פורצי דרך בתחום הקיימות, ומחברת בין חשיבה עסקית לפתרונות עם השפעה סביבתית ממשית. הזוכים בתחרות יכולים לזכות ב-100,000 דולר לקידום המיזם שלהם. ימים אחרונים להרשמה! פרטים נוספים כאן
קהילה אקדמית ירוקה שפועלת יחדיו
היום כולו התאפשר והופק בזכות שיתוף פעולה נרחב של גורמים רבים באוניברסיטה: מיזם האקלים, היוזמה לניטראליות פחמנית, אגף הנדסה ותחזוקה, אגף השיווק, ביה"ס החדש לסביבה, דקנאט הסטודנטים, אגודת הסטודנטים והסטודנטיות, תא האקלים של מגמה ירוקה, הגן הבוטני - גן יהודה נפתלי, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, כלל הפקולטות בקמפוס, הספרייה המרכזית, תחרות הסטאראפים ע"ש קולר, עמותת Vegan Friendly ועמותת 'צעד ירוק'.
במהלך היום השתתפו סטודנטים ואנשי סגל רבים שלקחו חלק פעיל במגוון הפעילויות ונהנו מהאווירה החיובית, החווייתית והמעוררת השראה שנוצרה לאורך כל שעות הפעילות. האירועים נחתמו בהקרנת הסרט Don't Look Up – סיום סמלי ליום שמזכיר לנו כי השמיים הם לא הגבול, אלא תזכורת לאחריות שלנו כלפי כדור הארץ.
כתבה: אמי קינצלינגר, סטודנטית לרפואת שיניים ושותפה בהפקת אירועי יום כדור הארץ