מהם מכשירי החשמל הביתיים שלנו שגורמים להכי הרבה פליטות גזי חממה?

רמז: עכשיו, כשעוד רגע קיץ, תוכלו לוותר על הפעלתם של שניים מהם ולחסוך לא מעט פליטות גזי חממה וגם כסף

03 אפריל 2024
טביעת הרגל הפחמנית שלנו

רוצה לגלות כמה גזי חממה את.ה פולט.ת לאטמוספירה על פי ההרגלים ואורח חיים האישי שלך ואיפה את.ה נמצא.ת ביחס לממוצע העולמי?

הכנס.י למחשבון טביעת הרגל הפחמנית של מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט

לא נשאיר אתכם.ן במתח, אלו הם מייבש הכביסה, הדוד החשמלי לחימום מים, ועכשיו כשהטמפרטורות עולות אפשר לוותר בקלות על שניהם, אבל בואו נעשה רגע סדר.

 

במהלך 200 השנים האחרונות, מאז החלה המהפכה התעשייתית, הקפנו את עצמנו בעוד ועוד מכשירים חשמליים כדי לשפר את איכות חיינו. המצאנו את שואב האבק, המזגן, מייבש השיער ומסכי הטלוויזיה הגדולים והדקיקים, בנינו מכוניות מהירות, מקררים, פיתחנו טכנולוגיות שרק אפשר היה לחלום עליהן, אך במקביל האצנו את כמות פליטות גזי החממה, שנוצרים בעיקר כתוצאה משריפת דלקי מאובנים - נפט, פחם וגז טבעי, לצורך הפעלת אותם מכשירים. תוספת גזי החממה הביאה לעליית הטמפרטורות בכדור הארץ ולשינויי אקלים.

 

אמנם השימוש באנרגיה מתחדשת נמצא בעלייה מתמדת, אבל נכון להיום, רק 11.5% מסך ייצור האנרגיה לחשמל בישראל מגיע מאנרגיות ירוקות. והנה שאלת מיליון הדולר: האם אנחנו, הא.נשים הפרטיים.ות, באמת נוכל לשנות משהו בניסיון לעצור את ההתחממות הגלובלית? שאלנו את ג'ודי לקס, רכזת התוכנית להתמודדות עם שינויי האקלים באוניברסיטת תל אביב.

 

הכירו את זוללי החשמל הביתיים שלכם.ן

זה לא שאנחנו מציעים לשבת מעכשיו לבד בבית, בחושך לאור נרות. אבל כן כדאי לדעת מיהם המכשירים הזללניים בחשמל שיש לנו בבית ושמביאים לפליטות מרובות של גזי חממה.

 

על פי נתוני חברת החשמל, בראש הרשימה נמצאים מייבש הכביסה והדוד החשמלי כאמור. "הבשורה המשמחת היא שלשניהם יש אלטרנטיבה אנרגטית מצוינת, כזו שזמינה בישראל כ-1650 שעות בשנה, יכולה לייבש לנו את הבגדים בלי לקצר את אורך החיים שלהם ולחמם לנו את המים למקלחות, וכל זה בלי גרם אחד של פחמן דו-חמצני שייפלט לאטמוספירה. השמש. וישנן עוד חלופות שאפשר לאמץ מהנתונים, למשל שהדלקת מאוורר עדיפה פי 30 מבחינת צריכת החשמל מאשר הדלקת מזגן 2 כ"ס; שנורת לד עדיפה פי 6 על מנורת ליבון רגילה, ועוד. יש המון הזדמנויות גם לחסוך כסף וגם לתרום למאבק במשבר האקלים ולהפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלנו.", אומרת ג'ודי.

 

 

כיף (וחסכוני) ביחד מול המאוורר

כיף (וחסכוני) ביחד מול המאוורר

 

"יש הבדל משמעותי בצריכת החשמל של המכשירים השונים וככל שהמכשיר צורך יותר חשמל הוא מצריך הפקה של אותה אנרגיה חשמלית. שכשאנחנו מדליקים את הקומקום החשמלי כדי להכין תה, דמיינו ארובת תחנת כוח קטנה שפולטת גזי חממה לאטמוספירה. ישנן דרכים רבות ופשוטות להפחית את הפליטות", היא מסבירה: "כיבוי מזגנים ואורות כשיוצאים מהחדר, שימוש בחשמל בעת הצורך בלבד וניתוק מכשירים שלא בשימוש וכבר חסכנו בצריכה, כלומר גם  חסכנו כלכלית וגם הפחתנו משמעותית את טביעת הרגל הפחמנית שלנו ועשינו טוב לסביבה".

 

כמה ק"ג פחמן דו-חמצני נפלט בשל הפעלת מכשירי חשמל ביתיים בכל שעת שימוש? נתונים: חברת החשמל

 

כמה ק"ג פחמן דו-חמצני נפלט בשל הפעלת מכשירי חשמל ביתיים בכל שעת שימוש? נתונים: חברת החשמל *

 

"גם לנו, באוניברסיטת תל אביב, אכפת מטביעת הרגל הפחמנית שלנו ואנחנו מקדמים תכנית שאפתנית להפחתת פליטות גזי החממה שלנו", אומרת ג'ודי, ומשלים את דברים ד"ר יובל בק מבית הספר להנדסת חשמל: "עם התקדמות הטכנולוגיה ושילובם של מונים חכמים (מונים שמשדרים את הצריכה שלנו כל הזמן), בקרוב נוכל להתנהל נכון ולחסוך כסף ופליטות גזי חממה באמצעות אפליקציות, שיספקו לנו בכל רגע נתון מידע על הצריכה שלנו ואילו מכשירים 'זוללים' אצלנו יותר חשמל".

 

מעוניינים.ות לשמוע כיצד ניתן לפעול בנושא? הצטרפו לניוזלטר של 'מיזם האקלים' של אוניברסיטת תל אביב וקחו חלק בפעילות שלנו בהתמודדות עם משבר האקלים.

 

* נתוני צריכת החשמל נבנו על בסיס נתוני חברת החשמל הזמינים כאן. אנו המרנו אותם לפליטות גזי חממה לפי שיעורי ההמרה בתמהיל הפליטות של חברת החשמל לשנת 2022.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>