להתראות 2023 - סיכום שנה לוהטת במיוחד

שנת 2023 הסתיימה כשהיא עומדת להיות מוכרזת כשנה החמה בהיסטוריה, עם טמפרטורה שגבוהה בכ-1.5 מעלות צלסיוס לעומת התקופה הטרום תעשייתית. אז מה היה לנו השנה?

08 ינואר 2024
קרדיט תמונה: Ed Hawkins climate stripes

שנת 2023 מאחורינו והפנים קדימה לשנת 2024.

זוהי תקופה מאתגרת. המלחמה, הכאב, המתח והטלטלה שחווינו כולנו כיחידים וכמדינה – כאילו עצרו את השעון מלכת מאז ה-7 באוקטובר ואינם משאירים מקום כמעט למחשבות על נושאים אחרים.
לא מפתיע שבקרב רבים ישנה תחושה כי בעיות העולם נדחקו הצידה אל מול האיום הקיומי, הנוכח והמוחשי שאנו עדיין בעיצומו. ועדיין, גם אם כרגע הראש במקום אחר ואין מקום להכיל בעיות אחרות, ישנם נושאים שלא הולכים לשום מקום.

אחד מהם הוא ככל הנראה האיום הגדול ביותר בעומד לפתחנו כאנושות – משבר האקלים. 

שנת 2023 הסתיימה עם שיא בעייתי במיוחד – זוהי השנה החמה ביותר שנמדדה בהיסטוריה. הנתונים הרשמיים הגיעו: שנת 2023 היתה חמה יותר ב-1.54 מעלות צלסיוס יחסית לתקופה הטרום תעשייתית. וזה מגיע אחרי רצף של שנים בהם נשברו שיאי טמפרטורות.

די מדהים לחשוב על כך, אבל צעירים שעוד לא הגיעו לגיל 22, בעצם חווים כל שנותיהם את השנים החמות ביותר שנמדדו בכדור הארץ.

 

שנת 2023 היתה שנה גדושה במיוחד בשיאים ובאירועי קיצון, נסקור כמה מרכזיים מהם:

•    שוברים שיאים #1 – טמפרטורות פני השטח
הגרף הבא מציג את הטמפרטורה העולמית הממוצעת של כל שנה, החל משנת 1940 עד שנת 2021 בקווים אפורים, שנת 2022 בקו הכתום ושנת 2023 – בקו שחור. הקווים המקווקוים בגרף מייצגים ממוצעי טמפרטורות רב-שנתיים, כאשר הגבוה מביניהם מייצג את ממוצע הטמפרטורות ב-30 השנים שבין 1991-2020.

החל מאמצע השנה, הטמפרטורות של שנת 2023, שמיוצגות כאמור בקו השחור, וממילא היו גבוהות מהממוצע, החלו חורגות באופן משמעותי והתנתקו לחלוטין ממשרעת הטמפרטורות, עד כדי כך, שהיה צורך לעדכן את הגרף ולהגביה אותו בציר Y.   


Source: Climate Reanalyzer

•    שוברים שיאים #2 – טמפרטורות פני הים
באזור חודש אפריל החל רחש בין המדענים והמדעניות המתעסקים בשינויי אקלים – משהו משונה קרה בצפון האוקיינוס האטלנטי, טמפרטורות פני הים החלו לעלות בקצב מהיר במיוחד והעלייה החריפה ככל שהתקדמנו בשנה.

האיור הבא מראה את האנומליה בטמפרטורות פני הים (השינוי מהממוצע) של יוני-אוגוסט 2023 יחסית לממוצע השנים 1991-2022. גם כאן אנו חוזים בשבירת שיאים וזה עוד לפני שתופעת האל-ניניו, שכבר ניתן לראות את תחילתה לצד חופי פרו, משפיעה ומעלה את הטמפרטורות הממוצעות בעצמה.

לטמפרטורות פני הים השלכות רבות על מזג האויר, זרמי הים, אינטנסיביות של סופות ועוד. ברמה עולמית, כאשר מסתכלים על טמפרטורות פני הים בין קווי הרוחב 60 צפון ו-60 דרום, מזה כבר חצי שנה שבה כמעט ואין יום אחד שבו טמפרטורת הים יורדת מפער של חצי מעלה התחממות לעומת הממוצע הרב שנתי (1981-2011).

חושבים שכעת משהגיע ינואר אנחנו בשינוי מגמה? הכנסו לאתר Climatereanalyzer לבדוק איך התחילה 2024

 
Source: Climate Reanalyzer

•    שוברים שיאים #3 – קרח ימי
שטח הקרח הימי באנטרקטיקה בשנת 2022, מיוצג בקו אדום מקווקו והיה הנמוך ביותר מאז החלו המדידות. אבל, שנת 2023 (קו ירוק) משאירה את קודמתה הרחק מאחור מבחינת אבדן קרח ימי - בשלב מסויים שטח הקרח הימי היה נמוך ב-6 סטיות תקן מהממוצע! 

 


 Source: National Snow and Ice Data Center

•    שוברים שיאים #4 – אירועי קיצון
השנה היתה שנה גדושה באירועי קיצון משמעותיים:

סופות טרופיות: הוריקן, טייפון וציקלון הם שמות שונים לאותה תופעה – סופה טרופית עצומה בגודלה, שמשתרעת על מאות קילומטרים וממטירה כמויות גשם אדירות.

הסופות הללו זקוקות לתנאים אטמוספריים מסוימים ומצריכות טמפרטורות גבוהות של פני הים, לפחות 27 מעלות צלסיוס. ככל שכדור הארץ מתחמם, הסופות הללו מקבלות את האנרגיה הדרושה להן להתפתחות להתעצמות בקצב מהיר יותר.

סולם העוצמה של הסופות הללו נע מ-1 ל-5 (סולם ספיר-סימפסןו) כאשר 5 היא הרמה העוצמתית ביותר של סופה טרופית ומאופיינת ברוחות חזקות במהירות של למעלה מ-252 ק"מ לשעה.

השנה היתה זו השנה הראשונה בה בכל האוקיינוסים חווינו סופות טרופיות בדרגה 5 באותה השנה!

  
Hurricane Freddy. By: NASA/Suomi-NPP - EOSDIS Worldview 

שריפות: תושבי ניו יורק ואיתם עוד כ-400 מיליון אמריקאים הושפעו מזיהום אוויר במהלך יוני האחרון, זיהום אוויר שמקורו בכלל בקנדה.

השנה, עונת השריפות בקנה החלה מודם מהצפוי והסתיימה מאוחר מהצפוי והיתה חריגה במיוחד – בעוד שמס' השריפות לא היה חריג במיוחד, היקפן היה יוצא דופן ומאות מתוכן היו עצומות וכילו שטח של למעלה מ-100,000 דונם כל אחת, וזכו לתואר המפוקפק "מגה-שריפות".

 


 
Smoke from Quebec wildfires in Ney Jersey & New York, June 7th 2023. Source: 
Anthony Quintano

ואם נשלב בצורת ממושכת, צמיחה של עשב פולש, רוחות חזקות שהגיעו מהוריקן קרוב, שככל הנראה גרמו לקריסת עמודי חשמל והציתו שריפה שגם ניתקה את כל מערכות התקשורת והחירום – הרי שקיבלנו את הסופה המושלמת – וזה בדיוק מה שקרה השנה בעיירה ההיסטורית 'להאיינה' בהוואי, שם פרצה שריפה אימתנית באוגוסט שכילתה כל דבר שעמד מולה, במהירות רבה מאוד, והביאה למותם של למעלה מ-100 איש ולנזק עצום.


 
Lahaina, Hawaii. August 17th. Source:  https://www.flickr.com/photos/40567541@N08/53119800785/

שיטפונות:
עד לפני כמה שנים לסופות בים התיכון לא היו שמות. בשנים האחרונות, עם עליית הטמפרטורות ושינויי האקלים החליטו הרשויות המטאורולוגיות של מדינות אגן הים התיכון לכנות בשמות סופות שעלולות להיות עוצמתיות במיוחד.

כזו היתה הסופה 'דניאל' שהתחוללה בספטמבר וגרמה לנזקים נרחבים ולאבידות בנפש ביוון, בולגריה וטורקיה.

אבדן חיים משמעותי התרחש כאשר הסופה הביאה עימה גשמים כבדים שירדו באזור העיר דרנה שבלוב, שהביאו לקריסתם של 2 סכרים ולשיטפון אדיר שגבה את חייהם של לפחות 4,000 איש, כאשר אלפים נוספים עדיין נעדרים עד היום. 
  


Source: NASA

כמובן שאלו הם רק חלק מהשיאים ומאירועי הקיצון שהתרחשו בשנת 2023. 
שנת 2024 מסתמנת גם היא כשנה חמה במיוחד. בניוזלטרים הבאים נעדכן אתכם בחדשות האקלים ונעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות.

אם עוד לא הצטרפתם לרשימת התפוצה שלנו לקבלת הניזלטר ישירות למייל, מוזמנים להצטרף כאן
 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>