מי הזיז את השלג שלי? גם ספורט החורף בסכנה בשל משבר האקלים

הארגון הבינלאומי למטאורולוגיה (WHO) חובר לראשונה עם הארגון הבינלאומי לסקי ולסנואובורד (FIS) בהכרזה על שיתוף פעולה ייחודי להעלאת המודעות להשלכות המזיקות של עליית הטמפרטורות על ענף התיירות וספורט החורף.

07 אוקטובר 2024
קרדיט תמונה: Shutterstock

 

עליית הטמפרטורות ושינויי האקלים הם כבר דבר ידוע. מסביב לעולם מגיעות תמונות של הרס וחורבן בשל אירועי קיצון כמו הוריקן Helene בארצות הברית שכבר גבה את חייהם של כ-220 בני אדם ולא מעט שעדיין נעדרים וההוריקן שובר השיאים Milton שאת ממדי ההרס שלו נגלה בקרוב, שיטפונות והצפות נרחבות באירופה בחודש האחרון הציפו ערים שלמות, גלישות קרקע עצומות בקליפורניה ובברזיל ועוד ועוד. אך למשבר האקלים השלכות נרחבות לא רק באירועי קיצון שכאלה שמגיעים בפתאומיות. לטמפרטורות העולות ישנן השלכות נרחבות גם על חיי היום-יום שלנו ואפילו על הדברים שאנחנו מחכים להם במיוחד – למשל חופשה מושלגת בהרים.

 

 

"לפני שנתיים נסעו בעלי והבנות הגדולות שלנו לחופשה בהרים בגבול שבין צרפת לאיטליה", מספרת ג'ודי לקס, רכזת התכנית להתמודדות עם שינויי האקלים באוניברסיטת תל אביב. "מה רבה היתה ההפתעה לגלות שכמעט כל המסלולים סגורים ואין שלג ברובם. לילדים הביאו שלג במיוחד מהפסגות". מסתבר שעם השנים אתר הסקי רואה יותר ויותר חורפים ללא שלג או עונת ספורט חורף שמתחילה באיחור משמעותי.

 

הדרך אל אתר הסקי, ינואר 2023. אזור שבחודש ינואר בדרך כל מכוסה כולו בשלג. קרדיט: ג'ודי לקס

 

ע"פ מחקר של חוקרים משוויץ, הקרחונים באלפים כבר איבדו כ-60% מנפחם מאז שנת 1850. בנוסף, מאז 1970, מס' הימים בהם יורדים שלגים פחת בחצי בגבהים שמתחת ל-800 מטרים – כאשר השלגים הוחלפו בגשמים במקום. אם עד לפני 50 שנה הגובה בו הטמפרטורה היתה אפס מעלות עמד על כ-600 מטרים מעל פני הים, כיום, עם החורפים המתחממים, מפלס הגובה המינימלי עלה לכ-850 מטרים.

 

 

בשל כך הוחלט על שיתוף פעולה חדש בין הארגונים לטובת העלאת המודעות לעובדה שתיירות וספורט החורף עומדים בפני עתיד לא מזהיר במיוחד, שלא לומר קודר, בשל שינויי האקלים.

 

כיסוי השלג שהולך ומצטמצם והפשרת הקרחונים משפיעים על המערכות האקולוגיות, על קהילות ועל כלכלות שלמות. ברור לכולם שמשבר האקלים הוא גדול ומשמעותי יותר מההתעסקות בהשפעה שלו על פעילות ספורטיבית של שעות הפנאי. עם זאת, לעובדה שלשינויי האקלים השפעה משמעותית גם על הענף הזה ובעצם אפשר לומר ששינויי האקלים מהווים איום משמעותי של ממש על ענף תיירות ספורט החורף – אולי בעצם ההדגשה של ההשפעה על פעילות שהרבה מאוד אוהבים ומחכים לה, שעומדת בפני האפשרות שלא להיות קיימת יותר – תעזור להעלות יותר את המודעות לבעיה הדחופה הזו ולהדגיש את הצורך בפעולה מיידית לצמצום הנזקים. 

 

 

שיתוף הפעולה יפעל להעלאת המודעות תוך שימוש בידע ומחקר מדעיים, סקירת השפעת שינויי האקלים על הענף עד כה והתחזיות לעתיד וקידום כלי אופטימיזציה לניהול השלג באזורי אתרי הסקי. 

 

 

התרחישים השונים מדברים על עליית טמפרטורות גלובלית במקרה הטוב של 2 מעלות צלסיוס עד סוף המאה ובמקרה החמור, עלייה של כ-5.5 מעלות צלסיוס. מחקר שנעשה ע"י מדענים מצרפת ואוסטריה, התמקד ב-2234 אתרי סקי באירופה ומצא כי תחת תרחיש עליית טמפרטורות של 2 מעלות צלסיוס – 53% מאתרי הסקי הללו יהיה ללא שלג בעונת הסקי. היה ונתחמם ב-4 מעלות, 98% מאתרי הסקי יצאו מפעולה בשל העדר שלג.  התחזיות מציגות כי עד שנת 2060, אותו מפלס של טמפ' קיפאון שעומד כיום על כ-850 מטרים – צפוי לעלות בכ-400-650 מטרים נוספים היה ונמשיך בפליטות גזי חממה ללא שינוי – המשמעות היא שבסיס השלג יופיע החל בגבהים של בין 1,300-1,500 מטרים בלבד.

 

 

עד סוף המאה רוב אתרי הסקי צפויים להיות ללא שלג. אנחנו חוזים באירועים של חורפים עם הרים ללא כיסוי שלג יותר ויותר ככל שהטמפרטורות עולות. קרדיט תמונה: ג'ודי לקס

 

 

אז אם אתם מאלה שאוהבים את השלג ונהנים לגלוש עליו, דעו שגם פעילויות ספורט החורף בסכנה. אין ספק ששינויי האקלים ניכרים כבר כעת בכל מקום ולטמפרטורות ההולכות ועולות השלכות הרסניות על כל תחום בחיינו, אפילו על פעילויות הפנאי. האם זה מה שיעזור להביא לפעולה כדי למתן את הנזקים ולצמצם את פליטות גזי החממה? נקווה שכן, כי אין ספק שאנחנו מחליקים כאן על קרח דק. 

 

הכתבה מבוססת על דיווח של ארגון המטאורולוגיה הבינלאומי מה-3.10.24. מקור

 

 

רוצים לקבל חדשות מאיתנו במייל? הצטרפו לרשימת התפוצה של מיזם האקלים

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>