פרוייקט עדויות האקלים - לה צ'וררה, פנמה
"התנאים השוררים אצלנו מאתגרים את הקהילות החקלאיות שלנו, שמסתמכות על גשמים עקביים להשקיית יבולים כמו קנה סוכר, אורז וקפה"
(רזיאל, לה צ'וררה, פנמה)
מה שמך ומהיכן את?
שמי רזיאל הרננדס, ואני מגיעה מהעיירה הקטנה לה צ'וררה, ממערב לעיר פנמה, קרוב לתעלת פנמה
תארי לנו את מזג האוויר שם
לה צ'וררה מוקפת ביערות גשם שופעים ונהרות שמזינים את התעלה. האזור הזה מחבר בין אזורי ביצות יקרות לבין יערות טרופיים שמחברים את פנמה עם קוסטה ריקה. בדרך כלל, אנחנו חווים עונת גשם אינטנסיבית בין יולי לדצמבר, שבה כמעט כל יום יורד גשם. בשנים של לה נינה יש הרבה יותר גשמים יומיים, כיוון שהטמפרטורות הקרות באוקיאנוס השקט מעלות את האוויר ומביאות לסופות באזור פנמה. אחרי שלמדתי בחו"ל במשך כמה שנים, חזרתי הביתה וגיליתי שהרמות של הגשמים בשנים של לה נינה ירדו באופן בולט לעומת העשורים הקודמים.
ואתם רואים שינויים במזג האוויר בשנים האחרונות?
הודו חווה תנאים קיצוניים של קיץ חם מיוני עד ספטמבר וחורפים מאוקטובר עד דצמבר. הטמפרטורות בקיץ מגיעות ל43°C.
אתם רואים שינוי במזג האוויר בשנים האחרונות?
כשגדלתי ראיתי הרבה שינויים בעיר שלי, במיוחד ברמות המים. שינויי אקלים מאוד בולטים בעיר שלי ואנשים שומעים על זה בחדשות. אני רואה באופן מאוד ברור איך שינויי האקלים פוגעים במערכת האקולוגית ובקהילות בפנמה. למרות שפנמה נחשבת למדינה עם מים בשפע, ראיתי ירידה ברמות המים בתעלת פנמה במהלך השנים. זה לא גרם עדיין להפרעות משמעותיות לפעילות התעלה והסחר, אבל אני חושש שאם הרמות ימשיכו לרדת, זה עשוי להפוך לבעיה בעתיד. גם התקופות הארוכות של בצורת הן אתגר מאוד גדול, וגורמות למחסור במים באזורים מסוימים. למרות שאין לי ניסיון חקלאי אישי, אני יודע שהמצב הקיים מלחיץ את הקהילות החקלאיות שתלויות בגשם סדיר כדי להשקות גידולים כמו סוכר, אורז וקפה. שינויי האקלים גורמים לירידה בתפוקת החקלאות, מה שמוביל לאי-ביטחון תזונתי כשיש ירידה ביבול.
מה המשפחה שלך חושבת על שינויי האקלים?
במשפחה שלי לא מדברים הרבה על שינויי האקלים.
כמי שחווה את השינויים הללו בפועל, מה המסר שחשוב לך להעביר?
אני מאוד מודעת להשפעות שינויי האקלים על קהילות בפנמה ובעולם. למרות שההשפעות שראיתי במשך חמש השנים האחרונות היו דרמטיות, נראה שעדיין חסרה תחושת דחיפות לגבי המשבר הזה אצל הרבה אנשים במדינה שלי. האיום הזה יכול להיראות מופשט כשאתה לא סובל מההשלכות באופן ישיר.
אבל אנחנו, שגרים בקהילות שמחוברות לטבע, רואים את השינויים המהירים משנה לשנה. אני דואגת לגבי העתיד שלי ושל הדורות הבאים אם לא נשתלט על המשבר הגלובלי הזה בקרוב. הכלכלה שלנו, הפרנסה שלנו, והטבע המדהים שסובלים מכל זה, תלויים בסביבה יציבה ובריאה. זה מחריד שכך הרבה נמצא בסיכון בגלל גורמים שאנחנו לא יכולים לשלוט בהם. אני מקווה שיותר אנשים יבינו את מה שעומד על כף המאזניים לפני שיהיה מאוחר מדי.
לחזרה לעמוד הראשי
מעוניינים.ות לשמוע כיצד ניתן לפעול בנושא? הצטרפו לניוזלטר של 'מיזם האקלים' של אוניברסיטת תל אביב וקחו חלק בפעילות שלנו בהתמודדות עם משבר האקלים.