פרוייקט עדויות האקלים - מחוז קיסי

"מה שהיו פעם הנהרות האדירים של ג'וצה ומיגורי – הולכים ומצטמצמים ובתקופות בצורת, לפעמים אפילו מתייבשים לחלוטין"

(סמואל, מחוז קיסי, קניה) 

קולות של שינוי - מחוז קיסי - סטודנטים מתכניות בינלאומיות מספרים על שינויי האקלים מסביב לעולם

מה שמך ומהיכן אתה? 

 

קוראים לי סמואל מוובו ואני מהמחוז קיסי בקניה.

 

 

תאר לנו קצת את מקום האזור בו גדלת. 

 

קיסי מוקפת יערות המרשימים, ומתפתלים דרכם שני נהרות גדולים - קוג'ה ומוגוסי. האדמה שלנו הייתה פורייה, עם גשמים שירדו והשקו את גידולי התה, הבננות והסוכר, הגידולים המרכזיים שמהווים פרנסה עיקרית לתושבי האזור. אבל בעשורים האחרונים דברים השתנו בצורה דרמטית בשל שינויי האקלים.

 

 

מהם השינויים שאתם חווים בשנים האחרונות? 

 

הודו חווה תנאים קיצוניים של קיץ חם מיוני עד ספטמבר וחורפים מאוקטובר עד דצמבר. הטמפרטורות בקיץ מגיעות ל43°C. 

 

 

אתם רואים שינוי במזג האוויר בשנים האחרונות? 

 

זה נראה שיש האצה ששינויי האקלים והיערות שלנו נפגעים גם ממזג אוויר קיצוני וגם בשל פעילויות אנושיות. כריתת היערות באזור הביאה לסחף של הקרקע ואנחנו חווים ירידה בכמויות הגשמים. מה שהיו פעם הנהרות האדירים של ג'וצה ומיגורי – הולכים ומצטמצמים ובתקופות בצורת, לפעמים אפילו מתייבשים לחלוטין. היום אנחנו כבר לא יכולים לסמוך על אדמה פוריה ומי גשמים בשפע שקריטיים לטובת הגידולים החקלאיים שלנו. המזון הבסיסי עליו אנחנו בעצמנו מסתמכים נפגע מאוד. הבננות נובלות בתקופות יובש לא צפויות ותפוקת יבול התה יורדת בגלל עליית הטמפרטורות. החום פוגע בצמחים כל הזמן עד כדי כך שגם מצבים של רעב התפשטו במחוז, בגלל הירידה המשמעותית בהכנסות החקלאים.

 

 

האם היו לכך השפעות גם על המשפחה שלך?

 

את שינויי האקלים וההשפעות שלהם אנחנו חווים כולנו, כקהילה. בתקופה בה הייתי ילד אני זוכר שהיו שתי עונות גשם במהלך השנה: תקופת הגשמים הארוכה היתה בין מרץ ליוני, והתקופה הקצרה היתה בין אוקטובר-דצמבר, זה השתנה. גם הטמפרטורות באזור שלנו עלו. פרות החליבה של השכן שלנו מניבות פחות חלב בגלל החום הקיצוני. מכיוון שהקהילה שלנו מבוססת בעיקר על חקלאות, השינויים השפיעו בצורה דרמטית גם על הבריאות שלנו וגם על פרנסה שלנו.

 

 

האם אתה חושש מהעתיד? האם אתה מוצא סיבות להיות אופטימי?

 

להסתגל לשינויים האלה זה לא בלתי-אפשרי כי אנשים מוצאים דרכים להתמודד עם האתגר. המשפחה שלי והשכנים שלי שותלים זני בננות עמידים יותר ליובש. אנחנו מגדלים כעת שתילים חדשים של התה בעלי עמידות גבוהה יותר למזיקים. הרבה מהגידולים החקלאיים, שהיו תלויים בגשם בלבד בעבר, מקבלים כעת תוספת השקיה. מה שנותן לי תקווה הם המאמצים של הדור הצעיר להילחם בכריתת יערות ולשקם חזרה את הסביבה שלנו. קבוצות נוער מקומיות עוסקות בנטיעת עצים כדי לייער מחדש אזורים מופרים. לראות את השתילים ששותלים מחדש בכל המחוז נותן לי מוטיבציה. השינויים שקורים בקיסי הם תזכורת לסכנות האמיתיות של שינויי האקלים. הקהילה שלי היא רק חלק קטן מהעולם ועדיין, ההשפעות כבר מורגשות וחמורות. אם לא יינקטו פעולות מידיות על ידי הממשלה, אני די דואג לדור הבא. החיים שלנו ואורח החיים שלנו תלויים על בלימה.

 

 

 

לחזרה לעמוד הראשי

 

מעוניינים.ות לשמוע כיצד ניתן לפעול בנושא? הצטרפו לניוזלטר של 'מיזם האקלים' של אוניברסיטת תל אביב וקחו חלק בפעילות שלנו בהתמודדות עם משבר האקלים.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>